MARTINGROENTEKSTEN

Tekstschrijver & Social Media

Chapeau voor de hybride ondernemende ambtenaar

“Zo, dan bent u op deze maandagochtend zomaar ineens ondernemer geworden”, zegt de mevrouw van de Kamer van Koophandel vanachter haar balie. Terwijl ik haar aankijk, komen de woorden op de een of andere manier bij me binnen en blijven een beetje hangen. Nooit verwacht dat deze woorden indruk op me zouden maken. Ik was er in elk geval niet op voorbereid. Toch geven ze me een gevoel van trots. Aan de ene kant dan.

De andere kant voelt een beetje anders, nog niet uit te leggen eigenlijk.

Want ja, ik heb me nu inderdaad ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb dus een eigen bedrijf. Eenmanszaak liever gezegd. Daarnaast en eigenlijk vooral, ben ik nog steeds 36 uur in de week ambtenaar en doe ik mijn eigen bedrijf, eenmanszaak, erbij.  

Dat betekent nog steeds niet de vrijheid zoals een volledig zelfstandig ondernemer die heeft. Of voelt. Ik voel ook niet echt de noodzaak om snel geld te moeten gaan verdienen met mijn eigen bedrijf, op een manier zoals een volledig zelfstandig ondernemer dat wel zal voelen.

Ook niet het risico dat een ondernemer neemt, als die investeert en maar moet afwachten of het gaat lonen. Want maandelijks komt er bij mij toch het salaris binnen van de baan die ik in loondienst heb. Gelukkig wel.

Mijn eigen bedrijf doe ik er naast en is eigenlijk alleen maar extra. Ik ben van mijn hobby mijn bedrijf gaan maken, met daarnaast de zekerheid van een baan in loondienst. De perfecte combinatie zei de mevrouw van de Kamer van Koophandel. “De ideale combinatie om te starten”, dat zei ze. 

Vanaf nu ben ik dus ook tekstschrijver en journalist. Mijn bedrijf heet ‘MartinGroenTeksten’. Mijn bedrijf heeft een nummer gekregen en is dus te vinden in het Handelsregister. Ook heb ik een BTW-nummer gekregen. Dus ik ben ook bekend bij de Belastingsdienst. Dat is vervelend. Vind ik eigenlijk wel. Belasting vind ik maar ingewikkeld. Een eigen bedrijf erbij, maakt het vast niet eenvoudiger. Maar goed, we gaan het zien. Ik ben me al aardig in de materie van een startende hybride ondernemer aan het verdiepen. Kan ik die belastingzaken wel zelf? Of heb ik uiteindelijk toch hulp nodig?

Nu ik dit jaar 46 ben geworden, ben ik een hybride ondernemer. Wat zeg je? Wat bedoel je? Ik wist het eerst zelf ook niet en moest echt even ‘Googelen’. 

Tik je het woord ‘hybride’ in, dan krijg je gelijk verwijzingen naar auto’s en naar fietsen. Even ondernemerschap er dus aan toevoegen. Dan krijg je een link naar ‘starten.nl’.

Daar wordt uitgelegd dat het betekent dat je deeltijd aan het ondernemen bent. Je combineert het met een baan in loondienst. “Net niet echt” zal een volledig zelfstandig ondernemer zeggen. Eerlijk gezegd voelt het ook wel een beetje zo. Een beetje lafjes zelfs. Aan de andere kant. Het is gewoon heel stoer. Wie kan nou zeggen dat hij of zij deze stap heeft genomen en maar liefst twee banen heeft? Nou, kom op, zeg ik tegen mezelf. Niet zo negatief. Je bent hartstikke goed bezig. Je gaat eindelijk doen wat je altijd al hebt willen doen en je krijgt er nog voor betaald ook.

Vanaf nu ben ik dus een echte hybride ondernemende ambtenaar. Ik ga mijn baan als ambtenaar combineren met mijn hobby. Als tekstschrijver en journalist ga ik schrijven voor de lokale krant. Ik ga zelfstandigen helpen met teksten voor hun website, social media en profiel op bijvoorbeeld LinkedIn. Ik ga content schrijven. Ik ga schrijven omdat ik het leuk vind en ik krijg er nog wat centen voor ook. Al is dat vergeleken met de tijd die ik daarin steek niet om over naar huis te schrijven. Lekker belangrijk. Ik doe dingen die ik leuk vind, waar ik goed in ben en weet het ook nog te combineren. Ik krijg hier gewoon enorm veel energie van.  

Chapeau voor de hybride ondernemende ambtenaar!

 
UA-112790760-1