MARTINGROENTEKSTEN

Tekstschrijver & Social Media

De werknemer als ondernemer

Hoera! Mijn eigen bedrijf MartinGroenTeksten bestaat één jaar. Het is omgevlogen. Ik heb zo waanzinnig veel andere contacten opgedaan. Ik heb inmiddels verschillende opdrachtgevers en diverse opdrachten. Ik heb zo waanzinnig veel geleerd. Ik ben zo blij dat ik vorig jaar die stap heb gezet. Al is het soms ook best pittig.

Hybride ondernemer

Mijn bedrijf combineer ik namelijk met mijn vaste vierdaagse baan als teamleider bij de gemeente. Al ben je als teamleider eigenlijk elke dag teamleider, zeven dagen in de week, 24 uur per dag. De werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf doe ik er dus naast en verricht ik in de avonduren, de vrijdagen, de zaterdagen en de zondagen. En dat is op sommige momenten best zwaar. Daar komt mijn vrijwilligerswerk voor het goede doel nog bij. Bij fietsvereniging De Klimmende Règâhs ben ik  secretaris en verzorg ik de communicatie. Dus, twee professionele banen en een semiprofessionele baan, zeg maar. Zo kun je het wel zeggen. En dan heb ik ook nog een gezin en wat hobby’s.

Plannen, organiseren en lummelen

Als je niet kunt plannen en organiseren, begin er dan ook niet aan. Dat wordt een ramp en gaat ten koste van je zelf en misschien wel meer. Ook ik vergeet wel eens te lummelen. Hetgeen zo belangrijk is. Mijn fietsmaat en moderator van de leergang Koersverleggend Leiderschap Dirk van Raalte herinnert me er gelukkig regelmatig aan. Hij zegt en het is waar: ‘van lummelen word je beter’. Rust heb je nodig voor bezinning en reflectie. Voor herstel en voor energie om weer verder te kunnen. Ik heb de woorden in m’n oren geknoopt. En er nu nog wat regelmatiger gehoor aan geven.

Wat kun je van een ondernemer leren?

Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen onderneming, ga je heel bewust om met de volgende punten:

 • Je gaat je werk strak organiseren en plannen;
 • Je gaat je klant echt als klant behandelen;
 • Je opdrachtgever vraag je tot aan het bot door wat hij nou écht wil;
 • Je komt je afspraken na;
 • Je leert van je fouten;
 • Je vraagt continue om feedback;
 • Je voert verbeteringen door;
 • Je blijft in contact met je netwerk en neemt daar ook de tijd voor;
 • Je werkt samen en spreekt elkaar aan waar nodig;
 • Je zoekt hulp als je merkt dat dit nodig is;
 • Je neemt zelf verantwoordelijkheid;
 • Je zegt nee als dat nodig is;
 • Je neemt bewust de tijd om te lummelen;
 • Je zorgt voor kwaliteit en voor resultaat.

Iedereen kan geweldig veel leren van het ondernemerschap. Als je als een ondernemer gaat denken, handelen en doen, dan word je verschrikkelijk effectief, efficiënt, innovatief en communicatief.

Als je ondernemerschap toepast in je werkzaamheden en vaardigheden bij de organisatie waar je werkt, dan gaat er een andere medewerker en een andere cultuur in die organisatie ontstaan.

De werknemer als ondernemer. Ik teken er voor!

 
UA-112790760-1